dones sense parella

Inseminació artificial amb semen de donant (IAD)

La IAD (Inseminació Artificial amb semen de Donant) és la tècnica d’elecció en aquelles pacients sense parella o parelles homoparentals que consulten per desig genèsic. Els motius són la comoditat i curta durada del tractament, la bona tolerància al mateix per part de la pacient i el menor cost econòmic respecte altres tècniques de reproducció, amb bons resultats.

En què consisteix la IAD?

El primer pas per dur a terme una IAD, consisteix en realitzar una estimulació suau de l’ovulació, i així, augmentar les possibilitats d’èxit del tractament. La medicació és injectable, però pot ser administrada per la mateixa pacient de forma molt senzilla. El tractament dura habitualment entre cinc i dotze dies, durant els quals es practiquen entre un i quatre controls mèdics a la pacient per mitjà d’anàlisis hormonals i ecografies, fins que l’ovari està preparat per a l’ovulació. Just en aquest moment es provoca l’ovulació, de manera que la sortida de l’òvul de l’ovari coincideixi amb el dia en què es duu a terme la inseminació.
La tècnica d’inseminació amb el semen de donant consisteix en: col·locar l’espèculum vaginal (com en una revisió ginecològica), introduir-hi una cànula molt fina fins a l’interior de l’úter i posteriorment injectar la mostra seminal a través de la cànula. La tècnica és indolora i no requereix repòs posterior.

Hi ha efectes secundaris? Quins són els riscs d’aquesta tècnica?

Durant les primeres hores després de la inseminació, la dona pot tenir molèsties abdominals lleus i pot notar l’aparició d’una discreta secreció vaginal, de vegades tenyida de sang. Amb la pauta d’estimulació ovàrica utilitzada al nostre centre, l’aparició de complicacions és excepcional.
El desenvolupament d’una síndrome d’hiperestimulació ovàrica (retenció important de líquids, generalment a l’abdomen), secundària a l’estimulació de l’ovulació, és un fet rar.
El risc de gestació múltiple és inferior al 10%.

Quines són les possibilitats d’èxit?

La probabilitat d’embaràs és inversament proporcional a l’edat de la dona. No obstant, la taxa d’embaràs és superior a la de la IAC, ja que la dona que rep una mostra seminal de donant no sol presentar problemes de fertilitat. En general, aconsellem realitzar fins a sis IAD abans de plantejar un canvi de tractament.

Com es pot organitzar un tractament de IAD si no visc a Barcelona?

No hi ha cap problema per residir fora de Barcelona. No obstant, és imprescindible realitzar una primera visita en el nostre centre per valorar tota la història clínica i proposar el tractament correcte. Un cop s’inicïi el tractament, els controls mèdics es poden realitzar fora de Barcelona sempre i quan els practiqui un ginecòleg experimentat. El nostre equip mèdic valorarà la informació rebuda en cada control extern i adaptarà les pautes de medicació en cada moment. La inseminació es realitzarà en el nostre centre el dia acordat.