Preguntes freqüents sobre la donació d'òvuls

Per què donar òvuls?

Perquè així es pot ajudar a aconseguir una gestació molt desitjada a dones que d’altra manera no podrien quedar-se embarassades. Les causes d’aquestes dificultats poden ser diverses i inclouen, entre altres, els de menopausa prematura o aquelles dones que han rebut tractaments agressius amb radioteràpia o quimioteràpia.

Què cal fer per ser donant?

  1. Posar-se en contacte amb FIVclinic, en persona, per telèfon o per correu electrònic.
  2. Fer una visita informativa en la qual s’explica tot el procés, el tractament i es dóna resposta a tots els dubtes que puguin sorgir.
  3. Un cop presa la decisió de voler ser donant, cal programar una visita amb el metge per obrir la història clínica i fer una revisió ginecològica completa que inclogui una citologia vaginal i una ecografia. Si tot és correcte, es practiquen unes anàlisis generals, una determinació del cariotip, grup sanguini amb Rh i unes serologies víriques del VIH, l’hepatitis B i l’hepatitis C.
  4. Cal, també, una entrevista amb el psicòleg per confirmar que no hi ha contraindicacions de tipus psicològic. FIVclinic s’adapta a les necessitats i horaris de les donants, agrupant les diferents visites i oferint diferents alternatives horàries.

Si es confirma que tot és correcte, s’acorda el mes concret en què es vol fer la donació, respectant sempre els interessos i prioritats de la donant. Per poder iniciar el tractament s’haurà de signar el consentiment informat de la donació

En què consisteix el tractament?

És un tractament hormonal d’estimulació de l’ovari que té com a objectiu aconseguir diversos òvuls alhora. Això és necessari perquè en fecundació assistida no tots els òvuls son òptims per ser fecundats, ni tots els que han estat fecundats evolucionen fins a l’estadi d’embrions. Tampoc no es pot assegurar que tots els embrions siguin aptes per a ser transferits a l’úter.
Es tracta d’una medicació subcutània que acostuma a iniciar-se al segon o tercer dia del inici de la menstruació i que es manté entre dotze i quinze dies més. Al llarg del tractament, s’han de fer controls periòdics, cada dos dies, amb ecografies i anàlisis de sang. En algunes ocasions, previ al inici d’aquest tractament, cal administrar també una única injecció intramuscular per inhibir la funció espontània de l’ovari.
Quan la maduració i el creixement dels fol·licles es troben en un punt òptim, es programa la punció fol·licular. Aquesta es duu a terme al quiròfan, amb una anestèsia amb sedació, i dura de 20 a 25 minuts. No cal l’ingrés a l’hospital. Després de la punció, cal estar en repòs al voltant de mitja hora en una zona de recuperació individual, condicionada amb tot allò necessari per fer confortable aquest procés
En les dues setmanes posteriors, cal fer diversos controls clínics per finalitzar el seguiment del cas. L’últim control s’acostuma a programar per després de la següent regla, que sol produir-se uns quinze dies després de la punció fol·licular.

Té riscs, la donació d’òvuls?

El tractament hormonal no té cap efecte sobre la fertilitat ulterior de la donant. Cada dona neix amb un nombre concret de fol·licles als ovaris, que no s’incrementa
al llarg de la vida. En cada cicle menstrual, comencen a madurar alhora alguns d’aquests fol·licles, però en avançar el procés, només un d’ells arribarà a la maduració completa; és a dir, només n’ovula un. La resta de fol·licles es perden sense haver completat el procés.
Amb el tractament hormonal que es fa a la donant, el que s’intenta aconseguir és que tots aquests fol·licles, que generalment es perdrien abans de completar el procés de maduració, arribin també a la fase final d’ovulació
Només en casos molt excepcionals, menys de l’1% de les dones, el tractament pot provocar una resposta ovàrica excessiva. Llavors té lloc el que anomenem la síndrome d’hiperestimulació ovàrica. Consisteix en una retenció de líquids, una disminució de l’eliminació de l’orina, i un cert estat de malestar general que ocasionalment pot requerir l’ingrés hospitalari i l’inici del tractament específic per accelerar el procés de recuperació, que en general sol ser molt ràpid.
Són molt i molt infreqüents altres tipus de complicacions relacionades amb la tècnica quirúrgica o l’anestèsia, atès que es tracta de tècniques senzilles, incruentes i que no requereixen intubació traqueal.
Tots aquests riscs, encara que molt poc habituals, estan recollits en el consentiment informat que signa la donant a l’inici del tractament
Una mateixa donant pot repetir el procés de donació d’òvuls diverses vegades sense posar en perill la seva salut. Es recomana, però, no superar el sis cicles d’estimulació, que, en cas de fer-se, se solen espaiar al llarg d’uns mesos per no alterar la vida quotidiana de la donant.

Quins aspectes legals cal conèixer?

La llei considera la donació com un acte voluntari, anònim i altruista, tot i que permet una compensació proporcional als desplaçaments i la dedicació de temps que tot el procés comporta.

De vegades, el tractament ha de ser cancel·lat. El motiu acostuma a estar relacionat amb un excés o un dèficit de resposta de l’ovari al tractament hormonal, però també podria deure’s a altres circumstàncies conjunturals de la dinàmica del Centre.

Com obtenir més informació?

Horaris: de dilluns a divendres de 8 a 21 h, festius i caps de setmana de 10 a 13 h
A/e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Tel.: 93 227 98 98